Woensdagavond 5 april vindt het Cultureel Netwerkevent plaats.
Dit is een uitgebreide en boeiende bijeenkomst voor culturele amateurs én professionals; we gaan van denken naar doen!
We trappen af door na te denken over ons ‘waarom’ tijdens een inspiratiesessie o.l.v. Dorothee Loorbach. Daarna zijn er maar liefst vijf verschillende workshops waar je uit kunt kiezen die je helpen bij het ‘doen’; praktisch én inspirerend.
Er zijn workshops over twee voucherregelingen, er is een schrijfworkshop, een gaat over vrijwilligersbeleid en verzekeringen en je kunt een workshop volgen over ademtechniek. Voor iedereen is er dus wel een interessante workshop te volgen! Een uitleg over de workshops vind je hieronder.
Informatie in het kort:
Organisatie door: Cultuur in Enschede (Jacintha Blom) i.s.m. CultuurNetwerk Enschede (Danielle Spoelman)
Doelgroep: amateurkunstgroepen en culturele professionals & zzp’ers uit Enschede
Locatie: gebouw Vrijhof – Universiteit Twente
Tijd:
– inloop 19.45 u
– programma 20.00 – 22.00 u
– borrel 22.00 – 22.30 u
Programma
– Het eerste uur hebben we een programma voor alle aanwezigen, met uiteraard een welkomstwoord, de inspiratiesessie ‘ONGESCRIPT’ en een korte uitleg over twee voucherregelingen.
– Daarna kan je een van de vijf aangeboden workshops volgen. Een uitleg over de workshops vind je hieronder.
Deelname is gratis, aanmelden is verplicht.
Aanmelden kan tot uiterlijk 26 maart, via het formulier
Let op:
– Per organisatie kunnen maximaal 2 mensen deelnemen.
Iedere deelnemer moet zelf het aanmeldformulier invullen!
– De indeling voor de workshops gaat op basis van volgorde van inschrijving.
Mocht een workshop vol zitten, dan kan je deelnemen aan de workshop van jouw tweede keuze..
Inspiratiesessie ‘ONGESCRIPT’
Inspiratiesessie met alle aanwezigen.
Schrijver, dichter en spreker Dorothée Loorbach neemt je tijdens 40 minuten ‘ONGESCRIPT’ mee op onderzoek naar je ‘waarom’ als (amateur)kunstenaar. Je hoeft er geen antwoord op te vinden, alleen te ontdekken wat er gebeurt als we die ene vraag in een zaal vol creatieve mensen stellen.
De regie ligt in jullie handen, en alles -behalve die vraag ‘waarom?- ontstaat in het moment.
.
Keuze workshops
1. Workshop Voucherregeling Amateurkunst
Dit is een waardebon waarmee je gratis ondersteuning kan krijgen van een professionele culturele organisatie. Je kan een voucher aanvragen voor een van de volgende onderdelen:
- Ondersteuning in artistieke ontwikkeling
Bij de professionele instellingen is volop expertise aanwezig over het ontwikkelen en presenteren van theater, muziek, film, beeldende kunst, dans en educatie. Denk bijvoorbeeld aan podiumpresentatie, zangcoaching, hulp bij decor, workshop fotografie, educatieve projecten, etc.
Je kan deze voucher inzetten om advies te krijgen van professionele instellingen over jullie aanbod, voorstellingen, concerten of exposities. Voor de voucher kan je 2 tot maximaal 6 afspraken met een professionele organisatie krijgen.
. - Ondersteuning bij beleidsontwikkeling
Amateurkunstgroepen die zich willen ontwikkelen kijken naar hun huidige situatie en de toekomst. Wat hebben ze nodig om sterker te worden of sterk te blijven?
Deze basis op orde hebben is ook belangrijk bij het aanvragen van subsidie en fondsen.
Medewerkers van professionele organisaties kunnen amateurkunstgroepen helpen bij diverse uitdagingen, door hen bij te staan bij beleidsontwikkeling, het lezen van de plannen van de verenigingen en het adviseren hoe ze hun plannen kunnen versterken.
Voor de voucher kan je 1 á 2 gesprekken met een professionele organisatie krijgen.
In deze workshop geven we meer informatie over de regeling, zoals hoe een aanvraag precies in zijn werk gaat.
Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek: Welke vragen er in jouw vereniging zijn en hoe je hier een goede Voucheraanvraag voor in kan dienen. Er zijn ook enkele professionals vanuit de culturele instellingen aanwezig die meedenken en -praten.
De workshop wordt gegeven door Cultuurcoach Jacintha Blom, met medewerking van de Nederlandse Reisopera, theater Sonnevanck en Planetart.
.
2. Workshop Voucherregeling Creatieve Broedplaatsen
Creatieve broedplaatsen spelen een belangrijke rol in het vasthouden en aantrekken van talent op de snijvlakken van technologie, innovatie en creativiteit. In broedplaatsen worden communities gevormd, is ruimte voor experiment, en wordt vorm gegeven aan de oplossingen van morgen.
Deze voucherregeling is er voor creatieve broedplaatsen en mensen die een creatieve broedplaats willen opzetten. Je wil de volgende stap zetten en zou daar graag advies of hulp bij hebben. Denk aan het opstellen van een businesscase, het schrijven van een vergunning- of subsidieaanvraag, of het opzetten van een goede marketingstrategie. Vouchers zijn aan te vragen bij Tetem en Saxion Hogescholen.
Tijdens deze workshop vertellen Wilja Jurg (Tetem) en Jan Willem van der Vloot van Vliet (Saxion) meer over de vouchers. Tijdens de workshop krijg je de ruimte om zelf te brainstormen over hoe je deze regeling kan inzetten om jouw broedplaats een stap verder te helpen.
Lees de bijlage (pdf) voor meer informatie.
.
3. Workshop flowschrijven
In deze workshop combineer je schrijven vanuit je onderbewuste met creatieve schrijfoefeningen voor het woorden geven aan je waarom. Deze sessie geeft je zelfinzicht, zelfexpressie en een praktische basis voor het communiceren van wie je bent, waar je voor gaat en/of waar je voor staat.
De workshop wordt gegeven door Dorothee Loorbach
.
.
4. Workshop vrijwilligersbeleid en -verzekering
De workshop is bedoeld voor organisaties die werken met vrijwilligers en leden, en biedt handvatten om op een goede en verantwoorde manier met vrijwilligers en leden om te gaan.
Tijdens de workshop zullen we onder andere ingaan op de verschillende aspecten van het vrijwilligersbeleid, zoals het werven en behouden van vrijwilligers, het opstellen van een vrijwilligersovereenkomst en het organiseren van passende activiteiten. Ook zal er aandacht worden besteed aan de verzekeringen die van belang zijn voor vrijwilligerswerk en hoe je als organisatie hier het beste mee om kunt gaan.
De workshop wordt gegeven door Sonja Mückenheim, projectleider Vrijwillige inzet bij M-Pact.
Zij geeft advies op het gebied van vrijwillige inzet, in de breedste zin, en verzekeringen. Zij heeft veel praktijkervaring en de nodige kennis en tips die ze zal delen. Naast een presentatie is er voldoende tijd voor vragen.
Deze workshop wordt aangeboden door Stichting M-Pact.
M-Pact is een organisatie die individuele inwoner van Enschede, (burger)initiatieven, (vrijwilligers) organisaties, bedrijven en gemeente voorziet in:
- Ondersteuning, matching en advies
- Training en educatie
- Bevorderen van integratie, participatie en activering
- Stichting M-Pact ondersteund Vrijwillige inzet Educatie en Participatie in Enschede
.
5. Workshop ademtechniek
Adem als basis voor de podiumkunsten:
Adem en ontspanning.
Adem en inspanning.
Adem en klank.
Adem en houding.
De workshop wil een leidraad geven voor het gebruik van adem, vóór en tijdens presentaties en voordrachten, gezongen en gespeelde concerten.
Oefeningen en uitleg worden aangeboden en aangeleerd, zodat jouw adem een betere focus, basis en rustpunt kan bieden. Daarmee is deze workshop ook interessant als je geen zanger of muzikant bent!
De workshop wordt aangeboden door CultuurNoabers, het nieuwe platform voor en door amateurkunstgroepen.
De workshop wordt gegeven door Tom Grondman, zanger, dirigent en zangdocent aan het ArtEZ-conservatorium.
Fotocredits foto’s Dorothee Loorbach: Annebel Jeuring