Auteursrecht op werk van AI?

Interessante ontwikkelingen; auteursrechten worden sowieso al regelmatig geschonden maar wat doe je als dit gebeurt door kunstmatige intelligentie?
Ik werd gewezen op een artikel in de Volkskrant:
Kunstenaars starten rechtszaak: kunstmatige intelligentie maakt inbreuk op ons auteursrecht Mogen de makers van speciale kunstmatige intelligentie-programma’s die in staat zijn prachtige kunstwerken te maken zomaar leunen op bestaande werken? Nee, vindt een groep kunstenaars. Ze starten een zaak. Het artikel vind je hier
Ik moest natuurlijk even de proef op de som nemen en een kunstwerk via AI genereren. Gelukkig heeft Dall-E mijn eigen tekenwerk nog niet gevonden want dat levert een plaatje op dat niet bepaald lijkt op mijn werk. Dit is het resultaat, wil je weten hoe mijn werk er uit ziet dan kun je naar mijn website gaan.
‘a drawing in the style of Danielle Spoelman door Dall-E’
Een opdracht om een robot te laten schilderen in de stijl van Van Gogh levert al meer ‘lijkend’ materiaal op. Ik heb uiteraard geen andere kunstenaars uitgeprobeerd op wiens werk nog auteursrecht zit. Maar het baart mij wel zorgen, word ik binnenkort vervangen door een algoritme?
Op het wensenlijstje van komende events van CultuurNetwerk Enschede staat een bijeenkomst over de diverse vormen van auteursrecht. Wat zijn jullie ervaringen hier mee? Laat het me weten in de comments of stuur een mailtje naar info@cultuurnetwerkenschede.nl
Goed om te weten:
Je mag kunstwerken rechtenvrij gebruiken wanneer de kunstenaar meer dan 70 jaar geleden is gestorven. Dus: op schilderijen van Rembrandt en Van Gogh rust geen copyright, maar op een werk van Picasso (1881-1973)  (en dus op al het werk van je collega’s) wel!
‘a robot painting in the style of van Gogh door Dall-E’