
Durf te Vragen
Gettie van Bussel van Creatieve Broedplaats Vliegende Stoel gaf tijdens de zomerborrel een workshop #DTV en op verzoek schreef ze voor ons op wat het is en hoe je hiermee zelf verder aan de slag kunt gaan.
#DTV Wat is het?
Een manier van vragen stellen, waarbij de groep gevraagd wordt mee te denken en zo concreet mogelijk suggesties te geven.
Een Durf Te Vragen (DTV) is een breed en open geformuleerde vraag waarbij je een beroep doet op de creativiteit van de groep. In de regel begint een DTV met het woord “Hoe…..?”.
Uiteindelijk levert een DTV sessie vaak meer op dan je van te voren had bedacht en kan je, zelfs als jouw vraag niet wordt behandeld, ook als deelnemer met een schat aan ideeën en informatie naar huis gaan.
Vaak worden DTV sessie begeleid door ervaren DTV’ers, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Nodig daarvoor een diverse samengestelde groep uit, die bestaat uit mensen met verschillende achtergronden. Geef daarbij natuurlijk ook ruimte aan hen die zelf een vraag willen inbrengen. Het geheel kan met gesloten portemonnee: met een viltstift, post-its en een flapover ben je al een heel eind. Als je zelf aan de slag wil, dan zijn onderstaande tips bedoeld om je verder te helpen.
Voor wie?
De vragen steller heeft een :
- open, onderzoekende houding
- is bereid tot ombouwen van de originele vraag
- heeft de groep nodig om verder te komen
- DTV’s vallen in de categorie wensen en dromen: het is nog niet heel erg concreet, je hebt wel ideeën en ziet iets voor je, maar hoe je dat nou toch gaat verwezenlijken…?
- Kies je bewoording van de vraag zorgvuldig. Alles wat afgebakend is, blokkeert de energie van de groep en zorgt voor standaard antwoorden. Heb je dat zelf nog niet zo helder, vraag de groep dan jou te helpen met het formuleren van jouw DTV
Hoe?
- je stelt jouw oorspronkelijke vraag met een korte toelichting en proeft of er überhaupt animo is om met jouw vraag aan de slag te gaan. De groep bepaalt met welke vraag (als er meerdere vraagstellers zijn) men aan de slag wil.
- Je hebt een groep van minimaal 10, maar liever 20 mensen nodig om jouw vraag te stellen.
- Je onderzoekt gezamenlijk hoe jouw vraag tot een DTV geformuleerd kan worden. Dit is op zich al een interessant proces omdat je hieruit makkelijk kan destilleren waar de groep op “aangaat”. Richtlijn is dat een DTV begint met het woord “Hoe”.
- De uiteindelijke DTV wordt gesteld en de groep geeft suggesties. Die suggesties zijn zo concreet mogelijk.
Ombouwen
Vaak moet de originele vraag worden omgebouwd naar een DTV. Hier enkele voorbeelden van ombouwen:
- De vraag: “Wie heeft er een nieuwe prullenbak voor mij?” kan omgebouwd worden naar de DTV: “Hoe kom ik, zonder budget, aan de nodige kantoorbenodigdheden?
- De vraag: “Ik heb een unieke workshop gemaakt en zoek deelnemers.”klinkt in DTV als “Hoe kom ik aan kennis om mijn workshop zo in de markt te zetten dat ik de beoogde deelnemers vind”
- De vraag: “Ik zoek atelier ruimte, wie heeft er plek?” klinkt als DTV: “Hoe kom ik in contact met mensen die mij wegwijs kunnen maken/verder kunnen helpen in het vinden van atelierruimte”.
Het is dus de bedoeling dat de groep energie van de vraag krijgt en veel zin heeft om elkaar verder te helpen. Mensen willen meestal wel helpen, maar hebben bij een te nauwgestelde vraag de indruk dat zij daar geen antwoord op hebben of het ook niet weten. De formulering van de DTV zorgt ervoor dat de kennis en ervaring van de groep fijn benut wordt.
Tegelijkertijd nodigt de vraag uit tot zoveel mogelijk concrete tips, waar de vraagsteller weer mee verder kan. Vaak zijn de suggesties en tips ook bruikbaar voor anderen, waardoor het tot een meervoudige oplossing kan leiden. Meer vliegen in een klap dus!
Uitgewerkt voorbeeld
Een uitgewerkt voorbeeld van een DTV:
Ik zou graag in mei een gezamenlijke expositie/performance willen organiseren met als thema mentale gezondheid. Ik beschik over een eigen ruimte en krijg waarschijnlijk een (beperkte) subsidie. Ik wil graag jonge (startende) performers, (startende) beeldend kunstenaars, dansers, theatermakers onder dompelen in het onderwerp door met alle deelnemers het gesprek aan te gaan,hen allen een aantal workshops te geven over het onderwerp en hen in gezamenlijkheid te laten werken aan hun werken. Einddoel is een gezamenlijke expositie/performance/ andere vorm.
DTV: Hoe enthousiasmeer ik beoogde jonge kunstenaars en mentale gezondheid deskundigen om dit avontuur aan te gaan?
Zoals je leest is de DTV breder dan “hoe vind ik mensen die mee willen doen?” Bij “enthousiasmeren” is het scala aan antwoorden veel breder en kan de groep lekker aan de slag. Let er wel op dat de post-its zo concreet mogelijk worden. Een post-it met “bel de krant” is geen werkbare, een post-it met “bel redacteur X op telefoonnummer Y en meld daarbij dat je namens A belt” is wel werkbaar.
Zelf doen?
Nodig:
- een groep mensen, zo divers mogelijk, vanuit verschillende disciplines.
- iemand die de tijd bewaakt/iemand die de leiding heeft
- veel post-its
- een flap over
- dikke stiften
- een schaaltje M&M ’s (daardoor komen mensen met enige regelmaat van hun stoel af en dat is dan weer fijn voor de energie)
Neem genoeg tijd voor de hele sessie; Gemiddelde DTV sessies duren zo’n 3 uur. Veel plezier!
Gettie van Bussel
Meer informatie over Vliegende Stoel vind je op Facebook en via Instagram