Jacco Borgreve van BlackBrick

Bij een gesprek met Jacco Borggreve zit je op het puntje van je stoel. Het is gesprek is boeiend, relevant en gaat gelijk flink de diepte in. Het gaat over zijn eigen werk als performance kunstenaar, hij gebruikt en onderzoekt zijn lichaam in relatie tot de wereld, de ander en (digitale) techniek als medium. Maar we spraken dit keer vooral over Black Brick, een kennisplatform als brug tussen micro-specialisten. Wetenschappers verdiepen zich soms zo diep in een onderwerp dat er geen bredere blik meer is op het geheel. De kunstenaar maakt hierbij geen illustraties om uit te leggen wat de uitkomsten zijn maar is een gelijkwaardig mede-onderzoeker: “Black Brick is een transdisciplinair kennisplatform dat digitale cultuur promoot. Het organiseert projecten, tentoonstellingen, workshops, liveshows en lezingen op basis van ‘de artistieke wijze van kennisproductie’. Dit verwijst naar het potentieel van kunstenaars om bij te dragen aan wetenschappelijke kennisontwikkeling op basis van speculatie, experiment en materiële of belichaamde filosofie.”
Black Brick is te vinden in de kelder van het WARP gebouw. De plek is passend ‘underground’. Dit past bij de cultuur van deze vorm van kunst maken, een broedplaats waar zo’n  8 a 10 kunstenaars zich kunnen ontwikkelen in nieuwe media kunsten. Inclusiviteit zit ingebakken in de organisatie, het biedt ruimte aan mensen die zich elders niet thuisvoelen.
Jacco geeft regelmatig lezingen, maakt podcasts, werkt samen met WARP, het Museum of the Future, universiteiten, het Designlab etc. Op dit moment is hij bezig met de afronding van zijn master aan KABK in Den Haag.

Website Jacco Borggreve en website BlackBrick