Arthur Adam ten Cate

Maak kennis met Arthur Adam ten Cate

Hij studeerde filosofie en rechten in Amsterdam, gaf zichzelf toen tot zijn dertigste om muzikant te worden en daarvan te kunnen leven, dat lukte zowaar. Hij begon het oosten te missen, kwam terug naar Twente en werd filosofiedocent op het Kottenpark en bij Pre-U op de Universiteit en bleef ook muziek maken.

Toch miste er nog wat. Muziek heeft zijn hart, het is mooi maar hij besloot dat hij meer ‘kunstenaar’ wilde zijn; minder entertainer, meer verdieping en aandacht. Hij dichtte altijd al en het stadsdichterschap leek hem een uitgelezen kans om hier een podium te vinden en echt dichter te worden.

            We hadden afgesproken bij Connect-U, in de werk-cafe ruimte in het oude ziekenhuis. (Deze locatie is overigens een aanrader; het is er ruim, gezellig, rustig, met goede wifi en plenty stopcontacten, er is lekkere, goedkope koffie en niet onbelangrijk, je kunt er gewoon voor nop gaan zitten werken of afspreken)

Ik kende Arthur nog niet maar onze wegen hadden blijkbaar al vlak langs elkaar gelopen, we bleken beide in dit ziekenhuis geboren en hij bleek mijn kinderen lesgegeven te hebben. Hij kon hen precies duiden en wist hierdoor ook van het overlijden van mijn man drie jaar terug. Het gesprek ging gelijk de diepte in, over onderwijs, over de zin en zinloosheid van het leven, over de waarheid die de wetenschap zoekt en die de kunst probeert te omsingelen omdat deze niet eenduidig is. Dat is wat hij wil met zijn gedichten.

Bij het begin van zijn stadsdichterschap was er een optreden in Concordia samen met het Valerius Ensemble. Een verademing vond hij dat, geen gedoe met soundchecks en instrumenten maar alleen een microfoon en een aandachtig publiek dat echt komt om te luisteren. Hij zoekt ‘luisterbereidheid’, niet omdat hij wil vertellen hoe het zit maar omdat hij iets van een andere kant wil belichten om zo iets te openen in de luisteraar, die daar dan zelf wel weer op verder door kan denken.

Arthur schijft de komende twee jaar maandelijks een gedicht voor de Tubantia en deze worden ook gepubliceerd op de website van Stadsdichterenschede.nl.

Wil je naar zijn muziek luisteren? Die vind je op hier op Spotify . Hij heeft ook een eigen website.