de Kunsthaven

Ik werd uitgenodigd om eens langs te komen bij de Kunsthaven, een atelierstichting. Ik sprak daar met Claudia Bidoggia, (voorzitter van de Vrienden van de Kunsthaven), Annet Wegdam, (voorzitter van stichting de Kunsthaven) en Bert Otter die de secretaris is. De Kunsthaven vind je in een prachtig oud schoolpand aan de Borstelweg. Al vanaf de jaren zeventig zitten er kunstenaars in het pand. In het begin waren er zelfs kunstenaars die er min of meer woonden maar dat mag al lang niet meer. Bij het afstoten van vastgoed kreeg de stichting het pand in eigendom, en omdat het al lang niet meer goed was onderhouden kregen ze een bedrag mee van de gemeente. Dat is niet ruim maar ze proberen hiermee het pand te verbeteren en vooral te verduurzamen. De tuin werd al aangepakt, de elektriciteit aangepast, er liggen zonnepanelen op het dak en nu willen ze het enkel glas nog zodanig vervangen dat het karakter van het pand hetzelfde blijft maar wel een stuk beter geïsoleerd is.

In het pand ontbreekt helaas een gemeenschappelijke ruimte, er is alleen een klein keukentje waar je elkaar tegen kunt komen. Daarom liggen ook plannen voor een uitbouw aan de achterkant. Hier zouden kunstenaars verschillende activiteiten kunnen ontplooien zoals het geven van workshops, gezamenlijk evenementen organiseren, met andere kunstenaars in Enschede en ook voor de buurtbewoners. Ze hopen hiervoor een subsidie te kunnen krijgen.

Er kwam ook een mooi idee langs om eens een estafette-expositie te organiseren waarbij de verschillende ateliergebouwen bij elkaar laten zien wat er gebeurt en gemaakt wordt.

In de Kunsthaven gebeurt in ieder geval genoeg, er werken 11 kunstenaars variërend van schilders, beeldhouwers, een glaskunstenaar tot meer conceptueel  werk. Ook het bureau 100%Fat zit er die technologische vindingen op creatieve wijze aan elkaar knoopt en waar veel stagairs ervaring op kunnen doen.

Meer info via de website van de Kunsthaven