Maak kennis met Jaïr van der Bruggen

Interview Robert Ritmeester met Jaïr van der Bruggen

Jaïr loopt al een tijdje rond in Enschede als student aan de opleiding MediaMusic Artez. Tijdens een bak koffie heb ik hem een aantal vragen gesteld zodat we Jaïr beter kunnen leren kennen.

Zo vertelt hij me: “Ik kom van origine uit Den Haag, ik ben nu 24 jaar. Mijn ouders hebben altijd naar folk en Nederlandse muziek geluisterd, dus ik heb m’n muzieksmaak niet van hun. Toen ik een jaar of 11 was liet mijn oudere broer me voor het eerst alternatieve muziek horen en toen ben ik zelf verder gaan ontdekken. Nadat ik meer indie rock ben gaan luisteren wilde ik ook leren gitaar spelen en vanaf dat moment is het balletje een beetje gaan rollen.”

Momenteel studeer je aan Artez, kan je me daar iets meer over vertellen? “Ik studeer MediaMusic aan het conservatorium in Enschede, dit is een producer opleiding. Hier worden we breed opgeleid tot zowel studiotechnicus en composer/producer, het hangt dan af van je profiel waar meer nadruk op gelegd wordt. Ik heb de afgelopen paar jaar veel les gehad in de studios op ArtEZ, het is wel echt een waardevolle opleiding. Het biedt me nu de vrijheid om als muzikant echt alles zelf te doen.

De laatste tijd ben ik meer bezig met compositie opdrachten, zo heb ik de muziek gedaan voor een modeshow van een punk ontwerper en heb ik laatst aan mijn eerste film gewerkt, waar we toen op het filmfestival ook beste film mee hebben gewonnen, dat was wel echt heel tof.
Voor de komende tijd staan er een paar dingen op de planning. Ik ga met dezelfde regisseur nog een film maken. Ik ga halverwege december componeren voor een game en als de funding doorkomt ga ik componeren voor een documentaire die op de NPO3 wordt uitgezonden.

Mijn droom is eigenlijk om comfortabel te kunnen leven van mijn muziek. Ik dacht altijd dat dat als uitvoerend artiest was, maar eigenlijk kom ik er steeds meer achter dat ik de stabiliteit n de normale uren als componist wel heel fijn vind. Mocht het met mijn band ooit nog echt wat worden dan zou dat echt heel vet zijn en dan zou ik die kans met open armen ontvangen, maar ik denk dat ik het liever als passieproject houdt. Dus voor nu is mijn droom om muziek te maken voor hele vette projecten en daar dan hopelijk genoeg geld bij te verdienen om van te leven.”

Wil je de makers binnen het middenveld nog iets meegeven? “Dat je eigenlijk nooit weet wat er op je pad gaat komen, ik vind dat zelf heel tof. Dit betekent niet dat je geen doelen moet hebben om naartoe te werken, Maar zorg niet dat je oogkleppen op hebt, want dan mis je misschien hele mooie kansen.”